Diş Çekimi

Diş Çekimi Nedir?

Diş çekimi, tedavisi mümkün olmayan dişlerin kemikteki yuvasından çıkartılması işlemidir.

Diş çekimi hangi durumlarda uygulanır?

Diş çekimi işlemi aşağıdaki durumlarda uygulanmaktadır:

  • Dişlerde görülen çürükler veya kırıklar sonucu dolgu, kanal tedavisi veya kron uygulamaları yapılabilmektedir. Ancak dişler bu tedavi seçenekleri ile kurtarılamayacak kadar madde kaybına sahipse,
  • Diş eti hastalığı sonucu dişi destekleyen çevre dokularda gözlenen kayıplar ileri boyutlardaysa,
  • Ortodontik tedavi için yer gereksinimine ihtiyaç duyuluyorsa,
  • Gömülü veya yarı gömülü dişler zaman içinde çürüklere, ağrılara ve abse oluşumuna neden oluyorsa diş çekimi gerekebilmektedir.

Diş Çekimi Öncesi

Diş çekimi prosedürünün kendisi genellikle çok güvenli bir tıbbi uygulama olmasına rağmen, prosedür nedeniyle dolaşım sistemine zararlı bakterilerin girmesine yol açabilir. Aynı zamanda diş eti dokusu da enfeksiyon riski altındadır.

Eğer başka bir tıbbi nedenden dolayı ağır bir enfeksiyon geliştirme riski yüksekse diş çekimi öncesi ve sonrasında antibiyotik kullanımı gerekli olacaktır.

Bu sebeple bir diş çekiminden önce diş hekimiyle tam tıbbi geçmişi paylaşılmalıdır. Düzenli kullanılan ilaçlar ve takviyelerin yanı sıra, hasarlı ya da yapay kalp kapakçığı, konjenital kalp kusuru, bozulmuş bağışıklık sistemi, karaciğer hastalığı (siroz), örneğin kalça protezi gibi yapay eklemler, bakteriyel endokardit gibi durumlar mutlaka diş hekimine bildirilmelidir.

Diş çekimi nasıl yapılır?

Diş çekimi işleminden önce çekim yapılacak bölgeye lokal anestezi uygulanarak ağrı hissedilmesinin önüne geçilir. Daha sonra lokal anestezinin sağladığı uyuşukluk kontrol edilir. Yeterli uyuşukluk sağlandıysa çekim işlemi gerçekleştirilir.

Diş çekimi ne kadar sürer?

Diş çekimi işleminin süresi dişin kemikle olan ilişkisi, dişin kök sayısı ve dişin komşu dişlerle olan pozisyonu gibi birçok faktöre bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Bu nedenle diş çekimi işlemi için net bir süre vermek mümkün olmasa da ortalama 20 dakika olarak belirlenebilir. Daha komplike olan durumlarda sürenin uzayabileceği unutulmamalıdır.

Diş Çekimi Sonrası

Bir diş çekildikten sonra diş hekimi bireyi iyileşmesi için eve gönderir. İyileşme süreci genellikle birkaç gün devam eder. Bu süreç dahilinde hissedilebilecek herhangi bir rahatsızlığı en az seviyeye indirmek, enfeksiyon riskini azaltmak ve iyileşmeyi hızlandırmak için atılabilecek bir kaç adım mevcuttur.

Öncelikle ağrı kesiciler mutlaka reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır. Hem kanamayı azaltmak, hem de diş soketinde bir pıhtı oluşmasını sağlamak için diş hekimi tarafından yerleştirilen gazlı bezi tam üzerinden sıkıca ama nazikçe ısırmak gereklidir. Gazlı bezleri kanı iyice ve bütünüyle emmeden önce değiştirmek gereklidir. Diğer durumlarda gazlı bez pedini diş çekildikten üç ila dört saat sonra orada tutmak gereklidir.

Bölgede şişmeyi önlemek için diş çekimi işleminden hemen sonra etkilenen bölgeye bir buz torbası uygulamak faydalı olacaktır. Bu torba bir seferde 10 dakika boyunca uygulanmalıdır.

Diş Çekimi Sonrası Sigara İçilir Mi?

Sigara kullanımı; genel vücut sağlığına ek olarak ağız ve dişlerin sağlığı için zararlıdır. Özellikle diş çekimi sonrasında sigara içilmemelidir. Sigaranın etken maddelerine ek olarak içinde birçok zararlı kimyasal bileşen bulunur. Bu kimyasallar yanarak, diş çekiminin yapıldığı bölgede kanama ve enfeksiyon riski doğurur. Diş çekiminin ardından ağız hijyenine ekstra önem gösterilmelidir.

Diş Çekimi Sonrası Şişlik Ne Anlama Gelir?

Diş çekimi sonrasında uyuşturucu ilaçların etkisinin geçmesiyle bölgede ağrı, bölgesel morarma ve şişlik görülebilir. Bu şişlik birkaç saat içinde genellikle kendiliğinden iner. Yapılan işlemin yoğunluğuna ve süresine bağlı olarak şişlik, diş çekiminin sonrasındaki 2-3 gün azalarak devam edebilir. Buz yardımıyla şişlik azaltılabilir. Diş çekiminin ardından bölgede şişliğin artarak devam etmesi, enfeksiyona işaret edebilir. Bu durum diş hekimine bildirilmelidir.

Randevu Talep Formu

Aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak online randevu talebi oluşturabilirsiniz. Sizinle en kısa sürede iletişim kuracağız.