Gömük Dişler

Gömük Diş Nedir?

Sürmesi gerekirken sürememiş diş eti ya da kemik atında kalmış dişlere gömük diş denir.

Hangi Dişler Gömülü Kalabilir?

20 yaş dişleri, köpek dişleri ve küçük azı dişleri de gömülü kalabilirler. Ortodontik olarak (tellerle) yerlerine getirilemeyecek durumda oldukları saptandığında aynı şekilde operasyonla çene cerrahları tarafından çekilmeleri gerekir.

Gömülü diş belirtileri nelerdir?

Gömülü diş belirtileri genel olarak şu şekilde sıralanabilir;

  • Diş ve diş etinde ağrı
  • Diş etinde kızarıklık
  • Gömülü dişin bulunduğu alanda şişlik
  • Çene ve kulağa vuran ağrı
  • Lenf bezlerinde şişlik gömülü diş belirtilerindendir.

Gömülü diş neden olur?

Dişlerin gömülü kalmasını etkileyen birçok faktör vardır.

Gömülü diş nedenleri şu şekilde sıralanabilir;

  • Genetik faktörlerden dolayı dişler gömülü kalabilmektedir.
  • Çene darlığından dolayı ağızda yer olmaması gömülü diş nedenleri arasındadır.
  • Sürme zamanı gelen yani çıkması gereken dişlerin üzerinde yer alan süt dişlerinin tedavi edilmeyen çürüklerinden dolayı altlarında oluşan enfeksiyonun yani iltihap dişin gömülü kalmasına zemin hazırlayabilmektedir.

Gömülü diş tedavisi nedir?

Hastaların en çok merek ettiği konuların başında gömülü diş çekimi gelmektedir. Gömülü dişler hastanın estetiği ve fonksiyonunu etkileyecek bir bölgede ise mutlaka ortodontik açıdan değerlendirilmeli ve mümkünse ortodontik tedaviyle yerine getirilmelidir. Bu sayede gömülü dişin eksikliğinden kaynaklanan estetik ve fonksiyonel problem ortadan kalkarken, gömülü dişin yaratabileceği olası zararlar da giderilmiş olur.

Gömülü diş ortodontik olarak hareket ettirilemeyecek konum ve durumdaysa, alternatif tedaviler düşünülebilir.

Bu tedaviler, dişin cerrahi yöntemle çekilmesi yani gömülü dişin çekilmesi ve belirli aralıklarla takip edilmek şartıyla yerinde bırakılması olabilir.

Gömülü diş kendiliğinden çıkar mı?

Gömülü dişin kendiliğinden çıkması dişin kemik içindeki konumuna bağlıdır. Bazen kemik içindeki konumuna bağlı olarak gömülü dişler kendiliğinden çıkabilmektedir.

Gömülü diş zararları nelerdir?

Gömülü dişler yandaki dişlere baskı yaparak çene kemiğinde ağrıya sebep olabilir. Bununla birlikte gömülü dişin bulunduğu konumuna bağlı olarak komşu dişlerde çürüklere sebep olabilirler.

Üst damakta gömülü diş olur mu?

Kaninler yani köpek dişleri bazen gömülü olarak kalabilirler. Bu durumda dişler, diş etinin altında, çene kemiğinin içinde bulunur. Gömülü kalan köpek dişleri ağız boşluğuna ulaşamazlar. Üst çenede gömülü olarak bulunan köpek dişleri (kaninler), çoğunlukla damakta konumlanmıştır ve süt kaninler sıklıkla ağızda bulunurlar.

Randevu Talep Formu

Aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak online randevu talebi oluşturabilirsiniz. Sizinle en kısa sürede iletişim kuracağız.