Apikal Rezeksiyon (Kök Ucunun Rezeke Edilmesi)

Yetersiz ağız bakımı, kötü beslenme gibi sebeplerle dişlerde oluşan hasarlar tedavi edilmediğinde ağız içerisindeki bakteriler artar. Bakteriler, çürük dişlerde yoğunlaşarak zaman zaman diş köküne kadar ulaşabilir. Bu da diş kökünde iltihaplanmaya sebep olur. Diş iltihaplandığında ve çürük ilerlediğinde ise kanal tedavisi uygulanır. Ancak, bazı durumlarda kanal tedavisi dişi kurtarmaya yetmez. Başarısız bir kanal tedavisinin ardından dişi kurtarmak için kök ucu ameliyatının yapılması gerekir. Bu işlem apikal rezeksiyon olarak adlandırılır. Apikal rezeksiyon; risk altındaki dişleri kurtarmak ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonları önlemek için uygulanan küçük bir cerrahi işlemdir. Bu işlemle dişin kök ucu ve çevresindeki iltihaplı doku çıkarılır.

Apikal Rezeksiyon Nedir?

Apikal rezeksiyon nedir sorusunun cevabı; diş kökünde meydana gelen enfeksiyonlar için yapılan cerrahi bir işlemdir. Dişteki enfeksiyonun kanal tedavisi ya da farklı tedavilerle giderilemediği durumlarda uygulanır. Apikal rezeksiyon, iltihabı iyileştirmek ve dişi korumak için kökün enfekte olan kısmı ve çevresindeki iltihaplı dokunun çıkarılmasını gerektirir. Apikal rezeksiyon, apisektomi veya kök ucu ameliyatı olarak da bilinir.

Diş Kökü Nedir?

Diş kökü, dişin kemiğe uzanarak dişi yerinde tutan kısmı olarak tanımlanabilir. Dişin yaklaşık üçte ikisini oluşturan diş kökü farklı bölümlerden oluşur.

Kök kanalı, içinde pulpanın bulunduğu bir geçittir.

Sement, diş kökünü kaplayan kemiksi bir maddedir ve periodontal bağ ile bağlantılıdır.

Periodontal bağ, bağ dokusu ve kollajen liflerinden meydana gelir. Sinirleri ve kan damarlarını içeren periodontal bağ sementle birlikte dişlerin diş yuvalarına bağlanmasını sağlar.

Diş Kökü Enfeksiyonu Nedir?

Pulpa dişin en iç kısmında bulunan aynı zamanda dişi besleyen sinirlerin, damarların ve bağ dokularının yer aldığı bölümdür. Bu bölümde çeşitli nedenler sonucu oluşan iltihaplanmalara diş kökü enfeksiyonu denilir. Diş kökü enfeksiyonunun tedavi edilmemesi ciddi ağız ve diş sağlığı problemleri yaşanmasına neden olabilir.

Diş Kökü Enfeksiyonu Neden Olur?

Dişin üst kısmındaki mine ve dentin tabakası, diş kökünün korunmasında önemli bir görev üstlenir. Mine ve dentin tabakalarının yapılarında ortaya çıkan deformasyonlar diş sağlığının bütünlüğünde bozulmalara neden olur. Bunun sonucunda zararlı bakterilerin diş köklerine ulaşması riski ortaya çıkar. Diş kökleri enfeksiyonla kaplandığında diş kökü iltihabı ortaya çıkar.

Diş kökü iltihabının nedenleri arasında;

  • Ağız ve diş hijyeninin yeterli ölçüde sağlanmaması,
  • Çürük dişlerin tedavi edilmemesi,
  • Karbonhidratların ve şekerli besinlerin çok sık tüketilmesi,
  • Diş minesinde kırıklar ve çatlaklar meydana gelmesi,
  • Yemeklerden sonra yiyecek artıklarının iyi temizlenmemesi,

Apikal Rezeksiyonu Nasıl Yapılır?

Apikal rezeksiyon, diş hekimi tarafından gerçekleştirilen bir cerrahi işlem olup, öncelikle anestezi uygulamasını içerir. Diş eti üzerinde bir kesik açılarak diş kök ucu bölgesine erişim sağlanır, ardından enfekte veya iltihaplı dokular kesilip çıkarılır. Kök ucu düzeltilir ve dikiş atılır. 
İyileşme süreci birkaç hafta sürebilir ve hasta, diş hekiminin önerilerine uyarak ağrı kesiciler ve antibiyotikler kullanabilir.

Apikal Rezeksiyonu Hangi Dişlere Yapılır?

Apikal rezeksiyon, kesici dişler, köpek dişleri, premolar dişler (özellikle üst azı dişleri) ve azı dişleri gibi farklı diş tiplerinde uygulanabilir. İşlemin hangi dişe yapılacağı, hastanın röntgen görüntüleri ve diş hekiminin değerlendirmesi ile belirlenir. Bu prosedür, kök kanal tedavisi sonrası enfeksiyonları, kistleri, kök kırıklarını ve diş kökü sorunlarını ele almak için kullanılır.

Randevu Talep Formu

Aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak online randevu talebi oluşturabilirsiniz. Sizinle en kısa sürede iletişim kuracağız.