Bir proteze ihtiyaç olması ancak devam eden diş eti çekilmesi ya da çene kemiği atrofisi gibi sorunların bulunması halinde, protez öncesi cerrahi prosedürlerine başvurulması gerekebilir. Protez öncesi cerrahi yani preprotetik cerrahi; hastanın ağzının bir diş restorasyonu için hazırlanmasına yardımcı olan her türlü oral ya da maksillofasiyal cerrahiyi ifade eder.
Tedavi, hasta özelinde ihtiyaca göre kemik kaybı bulunan bölgelerin yeniden oluşturulmasını ya da diş etlerinin ve alveolar çıkıntının yumuşatılmasını içerebilir. Protez öncesi cerrahinin temel amacı, protezlerin hastanın gülümsemesine rahat ve tam oturmasını, fonksiyonlarını tam anlamıyla gerçekleştirmesini sağlamaktır
Hastanın protez öncesi cerrahi prosedürlerine adaylığı protez konsültasyonu sırasında belirlenir. Bu tür işlemlere duyulan ihtiyaç hastanın ağız şekline ve hatlarına özellikle de alveol sırtına ve diş etlerine bağlı olarak belirlenir. Anormal kemik gelişiminin olduğu durumlarda takma dişin gevşek şekilde oturması söz konusu olabilir.
Bunun yanı sıra yiyecekler ve bakteriler, tam olarak oturmayan takma dişlerin altında daha kolay birikebilir. Buna bağlı olarak diş eti hastalığı ve kronik ağız kokusu riski artabilir. Üstelik takılan protezin işlevlerini yerine getirememesi sorunu ile de karşılaşılabilir.
Diş kaybını takiben çene kemiğinde çekilme yaşayan ya da restorasyonu engelleyen fazla diş eti dokusuna sahip olan kişilerin protez öncesi cerrahi gereksinimi olabilir.
Her cerrahi işlemde olduğu gibi, preprotetik cerrahide de enfeksiyon, kanama, ağrı ve nadiren sinir hasarı gibi riskler bulunabilir. Ancak, uygun tekniklerle ve doğru hasta bakımıyla bu riskler minimize edilir.
Preprotetik cerrahi sonrası iyileşme sürecinde doktor tarafından özel bir diyet uygulanması önerilebilir. İyileşmenin ilerlemesiyle birlikte diyet kademeli olarak genişletilerek yumuşak yiyecekler yenilmeye başlanabilir. Patlamış mısır, kabuklu yemişler, küçük parçalar içeren yiyecekler ve baharatlar bu süreçte diş etlerinde tahrişe neden olabilir. Bu nedenle bu tür yiyeceklerden birkaç hafta süreyle uzak durulmalıdır.
Preprotetik cerrahi sonrasında çok fazla uzun olmayan bir dönemde iyileşme yaşanır. Operasyonu takip eden ilk birkaç günde sıkıntılar biraz daha fazla olabilir. Ağrılı süreçlerde ağrı kesici ilaçlar bu zorlu süreçlerin atlatılmasına yardımcı olacaktır. Bir iki haftalık süreçte, genel olarak tam iyileşme beklenir. Yine de bu durumu operasyonun çeşidi ve boyutu ile değerlendirmek gerekir. Donanımlı bir klinik ve uzman hekimlerin uyguladığı başarılı operasyonlarda, iyileşme süreçleri kısa olur ve sorunsuz olur. Bu sebeple tedavi konusunda karar vermeden önce uzman hekimleri ve donanımı yüksek klinikleri tercih etmek gerekir.
Preprotetik cerrahi pek çok yönden avantajı ispat edilmiş bir tedavi yöntemidir. Protez takmadan önce uygulanan bu tedavi sonucunda takılan protezin verimli ve sağlıklı olması mümkün olur. Ağız ve çene yapısı ile uygun olarak yapılan protezler insanların yaşam kalitesinin artmasına katkı sağlar.
Bazen implant öncesinde de kullanılan bu yöntem sayesinde takılan implantın sağlıklı ve uzun ömürlü olması sağlanır. Protez ve implant uyumu sayesinde insanların yaşam standardı oldukça yüksek bir seviyeye gelir. Böylelikle daha sağlıklı olmak ve estetik bir görünüşe sahip olmak mümkün olur.
Sizleri sağlıklı ve güzel bir gülümsemeyle buluşturmak için buradayız! Reyhan Arıkan ile tanışın ve kişiye özel tedavi planlarımızı keşfedin. Randevu almak ve sağlığınıza değer katmak için hemen iletişime geçin.
Her bir hastamıza özenle ve dikkatle yaklaşıyor, onların diş sağlığını korumak ve gülümsemelerini mükemmelleştirmek için çalışıyoruz.
Web sitemizde yayınlanan hasta fotoğrafları hastalarımızın onayı alınarak, rekabet için değil bilgilendirme amaçlı yayınlanmıştır.
Aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak online randevu talebi oluşturabilirsiniz. Sizinle en kısa sürede iletişim kuracağız.