Diş gıcırdatma yani kişinin dişlerini birbirine sürerek mine tabakasını zayıflatması durumu, çoğu insanın farkından olmadan yaptığı ve ağızda görülen bu hastalık çok basit gibi görünse de ciddi problemlere sebep olur.
Özellikle uyku halinde baş gösteren bu durum hayatın zorlu koşullarının insan üzerindeki etkisiyle birebir bağlantılıdır. Bunun yanında diş yapısının da yanlış dizilimi de diş gıcırdatmasına neden olur.
Diş gıcırdatma mutlaka tedavi edilmelidir. Aksi takdirde dişlerde ve çene ekleminde bu tedavi için kullanılan en etkili materyallerdir. Ancak sadece bu apareyler bu tedavi için yeterli gelmeyebilir.
Hastalığın boyutuna göre stres terapisi, kas gevşetici ilaç, yenilenmesi gereken dolgu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik dişlerin tamamlanması ve son dönemlerde çene kaslarına uygulanan botoks işlemleriyle de tedavi daha etkili hale gelebilir.
Diş gıcırdatmanın yol açtığı sorunlar; alışılması, dişlerde hassasiyet, diş etinin, çekilmesi, dişlerde sallanma, yanaklarda ve çevre dokularda tahriş, kaslarda ve çene ekleminde ağrı ve uzantısı olarak baş ağrısı.