İmplant Tedavisi ve Bakımı

İmplant Nasıl Yapılır?

Hastalara eksilen dişlerinin yerini doldurmak için çoğunlukla implantı öneririz. İmplant genellikle vida şeklinde oluşturulmuş diş köklerine denir ve çürüyerek, travmadan dolayı, periodontal hastalıklarla ya da farklı sebeplerle kaybedilen dişlerin yerine koyulur.

Diş eksikliği insanlarda hem estetik yönden hem de konuşma, gıdaları öğütme ve ağız bütünlüğünü sağlama yönünden çeşitli sorunlara sebep olmaktadır. Diş eksikliği önlem alınmazsa çene kemiğinde erime meydana getirebilmektedir. Bu yüzden diş kaybından sonra doğru bir şekilde implant yapılması sağlık açısından oldukça önemlidir.

İmplant tedavisinin uygulanabilirliği oldukça yüksektir. Tek dişi eksik olan hasta da implant yaptırabilmekte iken, hiç dişi olmayan hasta da implant yaptırabilmektedir. Ayrıca implantların tercih edilmesindeki diğer önemli sebep ise normale en yakın çiğneme etkisine sahip olması ve tedavi sırasında komşu dişlere herhangi bir zarar vermemesidir.

İmplantlar genellikler alaşım ve titanyumdan üretilmektedir. Bu maddeler ağız sıvılarından etkilenmez, darbelere karşı dayanıklıdırlar, uzun ömürlüdürler. Titanyumdan imal edilen implantlar yüksek doku uyumludur.

İmplant Tedavisi

Tedaviye başlamadan önce hastanın 18 yaşını geçmiş olması, çene ve yüz gelişimini tamamlamış olması gerekmektedir. Ayrıca çene yapısı uygulanacak tedaviye uygunluğunu öğrenmek için röntgen hatta gerekirse Bilgisayarlı Tomografi çekilmelidir. Şeker hastaları ve tansiyon hastalarının tedavi öncesinde hekime durumlarını belirtmeleri ve hastalıklarının tedavi öncesinde düzene alınmış olması önemlidir. Yukarıdaki uygun koşullar sağlandıktan sonra implant tedavi aşamaları aşağıdaki gibidir.

Çenede eksilen dişin yerine hastanın çene yapısı uygunsa anında implant koyulur. Çenenin uygunluğuna göre bu süre 3 aya kadar uzayabilir. Bu bekleme sürecinin sonunda çene kemik yapısı oturmuş hastanın röntgeni çekilir ve çene kemikleri ile kalan diğer dişlerin ölçüleri alınır. Diş eti alınan ölçüye uygun çap ve uzunlukta kesilerek implant yerleştirilir. İmplant lokal anestezi uygulandıktan sonra diş etindeki oyuğa yerleştirilir.Sonra bir süre diş etine eklenen implantın çenedeki kemiklerle uyum sağlaması beklenir. Bu bekleme süresi kişiye göre bazen bir ay ile üç ay arasında olmaktadır.

İmplantın çeneye yerleşmesi beklenirken çenede kemik erimesi oluşursa ya da uygun kemik olmaması durumuyla karşılaşılırsa tedavi süreci uzamaktadır. Böyle durumlarda implant tedavisi öncesinde ilgili bölgede çeşitli kemik oluşturma işlemleri uygulanarak (ogmentasyon, kemik grefti uygulaması, kemik tozu uygulaması veya box tekniği) kemik hacmi güçlendirilir ve istenilen boyuta çıkartılır.

Kemik hacmi implant için uygun hale geldikten sonra da diş etini açma ve yapay diş kökünü yerleştirme işlemi yapılır. İmplant yerleştirildiği bölgeye uyum sağladıktan sonraki aşama protezdir. Kişinin ağız içi ölçüsüne ve diğer dişlerin rengine göre uygun protez laboratuvarda hazırlanır. Protez hazırlandıktan sonra hastanın ağzında denenerek gerekli rötuşlar yapılır.

Tedavinin son aşamasında ise titanyumdan imal edilen d

iş kökünün üzerine kuron adı verilen kaplama eklenir. Kaplama zirkonyum veya porselenden üretilmiştir. Kişiye özel yapılan bu kaplama implantın üzerine vidalama ya da yapıştırma yöntemiyle yerleştirilir.

İmplant Bakımı

İmplant tedavisinden sonra da ağız hijyenimize dikkat etmeliyiz yoksa doğal dişlerimizi kaybettiğimiz gibi implantlarımızı da kaybedebiliriz. Dişlerimizi fırçalamaya dikkat etmeli, ağız bakım suyu kullanmalı ve hekim kontrollerini aksatmamamız gerekmektedir.

İmplant veya tüm ağız ve diş şikayetleriniz ilgili tedavi yöntemleri hakkında bilgi almak ve randevu talep etmek için bize ulaşabilirsiniz.

Randevu Talep Formu

Aşağıdaki formu eksiksiz doldurarak online randevu talebi oluşturabilirsiniz. Sizinle en kısa sürede iletişim kuracağız.