Çocuklarda süt dişlerinin önemi büyüktür süt dişleri 6 aylıktan itibaren çıkar. 6 ayda bir düzenli olarak alt üst sağ ve sol olmak üzere süt dişleri ağız içersinde yerlerini alırlar. 2.5 yaşında tüm süt dişleri çıkmış olur. Çocuklar 6 yaşlarına kadar beslenme ve konuşma fonksiyonlarını bu dişlerle sağlarlar.6 yaşında 1.daimi dişleri en arkadaki süt dişlerinin bitişiğinde çıkar. Bu dönemden sonra önden başlayarak süt dişerinin yerini daimi dişler alır. Bu olay birer yıl arayla devam eder 12 yaşa kadar süren bu döneme karışık dişlenme dönemi denir. Bu süreçte 12 yaşa kadar süt dişleri kullanılır. Süt dişlerinin korunması önemlidir. Süt dişlerinin sinir tabakası yetişkinlere göre daha büyük olduğu için süt dişlerinde daha çabuk apse oluşur. Süt dişlerinin hemen altında daimi dişler olduğu için oluşan apse daime dişe zarar verir. Onun için bu dişi çekmek veya kanal tedavisi yapmak gerekir.
Süt dişlerini düşme zamanından önce kaybetmemek gerekir. Çekmek zorunda kalınan süt dişlerinin yerini boş bırakmamak çok önemlidir. Çekilen bölgeye yer tutucu denilen apareyler takılmalıdır. Çünkü doğal yollar dışında süt dişleri ,kaybedilirse kaydedilen süt dişinin yerine komşu dişler kayarak boşluğu kapatırlar. Boşluk kapandığında ise alttan gelen daimi dişe yer olmadığı için farklı yerlerden çıkacaktır. Bu yüzden çapraşıklığa neden olacaktır. Bu nedenle çocuk diş sağlığı açısında süt dişlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Korucu diş hekimliği için flor uygulaması ve fissür örtücü kullanılır. Flor uygulaması 4-5 yaşından itibaren dikkatli bir şekilde klinik ortamında yapılmalıdır.
FİSSÜR ÖRTÜCÜ NEDİR?
Ağız içeresindeki bakteriler dişlerin üzerdeki girinti ve çıkıntı kısımlarına yerleşir. Çürükler bu bakterilerin o bölgelere tutulmalarıyla oluşur. Fissür sealant uygulaması bu girinti çıkıntıların akışkan örtücü materyali ile düz bir zemin oluşturulması ve bakterilerin bu bölgelere tutulmasını önlemektir. Dolayısıyla uzun yıllar dişler çürükten korunmuş olur. Çocuklarımızın sağlıklı dişlere sahip olması için ebeveyn olarak onları 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne götürmeli ve günde iki defa düzenli fırçalama alışkanlığı edindirmeliyiz.